Početak Istorija

Partneri

Baner
Baner
Baner
Baner

Visitor Counter

4476
TodayToday12
YesterdayYesterday17
This WeekThis Week12
This MonthThis Month231
All DaysAll Days4476
Istorija
PDF Štampa El. pošta

Istovremeno sa formiranjem BK Univerziteta 1993. godine, na inicijativu prof. Dr Dejana P. Kreculja stvorena je istraživačko-razvojna jedinica pod nazivom CESPRIK. Već 1996. godine ona je prerasla u Institut za strategijske studije i razvoj, kao nerazdvojni deo univerziteta. Cilj je bio da se u uslovima sankcija i ratnih sukoba u okruženju izgradi mali po obimu ali značajan po ideji – vodilji, interdisciplinarni istraživački centar u službi mira, tolerancije i traženja konstruktivnih rešenja za probleme Srbije i Balkana. Do kraja 2001. godine, predstavljao je vezivno tkivo i istureni deo BK Univerziteta ali i BK Group-e prema istaknutim pojedincima (naučnicima, političarima, diplomatama, itd.) i institucijama, kod nas i u svetu, od posebnog značaja za Univerzitet, BK Group-u ali i širu društvenu zajednicu u našoj zemlji.

U tom svetlu, 2001. godine je formiran Centar za proučavanje globalizacije (CGS) kao spontani korak daljeg razvoja Instituta i odgovora na promene koje su nastale u Srbiji i regionu. CGS se veoma brzo pozicionirao u našoj akademskoj zajednici, radeći na aktuelnim temama evropskih i evroatlantskih integracija i odnosa Srbije prema njima, zagovarajući potrebu da se novonastale promene u Srbiji i na Balkanu iskoriste kao dobra šansa za ubrzano priključenje EU i NATO-u.

Sa poslednjim promenama na BK/ALFA Univerzitetu, koje su dovele do dodatnog usložnjavanja poslovnog okruženja CGS-a stvorili su se uslovi za osamostaljivanjem Centra za proučavanje globalizacije koji je u 2010. godini postao nezavisna, nepolitička, nevladina organizacija, orjentisana na kreiranje alternativnih puteva razvoja u smeru evroatlantskih integracija trudeći se da na pravi način razume okruženje i vreme u kome živimo.

 


© 2017 Centar za proučavanje globalizacije. Sva prava zadržana.