Početak Manifest

Partneri

Baner
Baner
Baner
Baner

Visitor Counter

5822
TodayToday10
YesterdayYesterday37
This WeekThis Week96
This MonthThis Month573
All DaysAll Days5822
Manifest
PDF Štampa El. pošta
Napisao Ass. Prof. Dejan S. Miletić, PhD   

Svet i kao njegov neodvojivi deo – Srbija – ušao je u zonu rastućeg ubrzanja i komplikovanja tehnološko-informacionih, društvenih, ekonomskih, finansijskih, organizacionih, političkih, bezbedonosnih, demografskih, ekoloških, psiholoških i kulturoloških procesa sa sve dubljim implikacijama po pojedince, narode, države i svetsku zajednicu. Termin koji treba da oslika novonastale promene je „globalizacija“, pa je stoga CGS i dobio svoje ime po njemu. Paradoksalna je činjenica da je sve bržim nagomilavanjem znanja, informacija i podataka u informatičkoj civilizaciji sve manje sinteza na makronivou i da je preciznost sintetičkih zaključivanja o sociumu i individui u znatnoj meri nepouzdan. Posle sloma velikih utopija 20. veka, sada se javlja potreba za novim globalnim vizijama koje će ukazati na smer kretanja čovečanstva.

Po svemu sudeći, budućnost čovečanstva je u stvaranju globalne zajednice, društveno odgovorne i organizaciono osposobljene da se pobrine za prevazilaženje izazova koje donosi vreme pred nama.

Postaje sve jasnije da bez osećaja za trendove razvoja sveta nije moguće optimalno formulisati misiju, viziju, strategiju i ciljeve društvenog usmeravanja Srbije i Balkana, a samim tim i naučno utemeljene alternativne pravce daljeg razvoja.

Srbija i Balkan se nalaze u zakasneloj tranziciji koju karakteriše nestabilna unutrašnja ekonomsko-politička situacija opterećena nacionalnim ekstremizmima i netrpeljivostima, praćena snažnom korupcijom, dubokom krizom morala svih segmenata društva, neprestanim kadrovskim turbulencijama i promenama u javnom životu.

Imajući sve prethodno u vidu, interesovanje za budućnost mora biti veće od interesovanja za prošlost, ma koliko važna i poučna bila i naša i istorija sveta. Poštovati dostignuća prošlosti, ali odrediti sadašnje nacionalne i regionalne interese kao i sveobuhvatnu koncepciju društvenog razvoja, predstavlja cilj per se. U tom smislu, naša i regionalna saradnja sa svetom u uslovima globalizacije znači osvetliti puteve i čak najmračnije tunele na putu prema sutrašnjici.

Stoga, nije teško ustvrditi da će budućnost naše zemlje i regiona Balkana i kvalitet života ljudi na ovim prostorima zavisiti od kvaliteta i brzine adaptacije pojedinaca i institucija na dinamiku promena koju diktira globalizacija. Bez adekvatnog strateškog planiranja i delovanja u tom smislu, nije moguće obezbediti kontinuitet i optimalni tok prilagođavanja. Najmanje, što mi možemo da uradimo, je da pokušamo da damo svoj puni doprinos, kroz rad Centra, kako bi naš narod, država, ali i ceo region bili dostojan deo evroatlantske civilizacije, i na taj način uspostavili neophodnu unutrašnju harmoniju za novu spiralu razvoja našeg društva.

 


© 2018 Centar za proučavanje globalizacije. Sva prava zadržana.